Chinese massages

Chinese voetreflexmassageBij de Traditioneel Chinese Massage (TCM) wordt er vooral naar de totale mens gekeken. De oorzaak van de ziekte is belangrijk en niet alleen de symptomen. Yin/Yang en de vijf elementen zijn de basis van de TCM. Bij de vijf elementen wordt er vooral gekeken naar de samenhang van organen, weefsels, zintuigen, klimaat en emoties.

De Chinese voetreflexmassage is een totaal andere massage techniek dan de Westerse. Er wordt gebruik gemaakt van lichaamsbeweging om druk uit te kunnen oefenen. De handen zijn hierbij volkomen ontspannen.

Er wordt gewerkt met accupunctuurpunten en meridiaan banen (energiebanen) op de onderbenen en knieĆ«n. Tevens kan  er ook gewerkt worden op handen/onderarmen en hoofd/schouders of een combinatie hiervan. Er wordt niet gewerkt met accupunctuurnaalden maar met acupressuur (druk).Bij de TCM is Qi (levensenergie) heel belangrijk. Het voedt zowel lichaam als geest. Deze energie neem je op via ademhaling en voeding. De Qi loopt door het lichaam via de meridianen en voorziet ieder deel van het lichaam van energie. Raakt deze energie geblokkeerd door verkeerde voeding, stress, piekeren, verzuring enz. dan kunnen blokkades en dus pijn ontstaan. 

Bij de TCM is elk orgaan of meridiaan gekoppeld aan een emotie. Door bv. stress kunnen er blokkades ontstaan die dan weer hoofdpijn, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen of vermoeidheid geven.

De Chinese methode is anders en breder dan de Westerse. Er wordt gebruik gemaakt van:


Observatie: 

kleur van de huid, ogen, haar, lichaamsbeweging, praat iemand snel/langzaam of hard/zacht,  enz.


Tongdiagnostiek:

kleur van de tong, het beslag, groeven enz.


Vragen stellen: 

Door de juiste vragen te stellen en te luisteren kan een diagnose gesteld worden. Dit kunnen vragen zijn over bijvoorbeeld: transpiratie, ontlasting, smaak, slaappatroon, plaats van eventueel hoofdpijn, energieniveau enz.


Voelen: 

Door te voelen aan de voeten/onderbenen en handen/onderarmen kan gevoeld worden in welke meridiaan de blokkade zit en welk orgaan hierbij eventueel betrokken is.